Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ);

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέγειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας , ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, δηλαδή η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια, τα αέρια τα εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και τα βιοαέρια, όπως ορίζει η ΟΔΗΓΙΑ 2001/77/ΕΚ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ;

Είναι φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα.
Είναι ευέλικτες και αποκεντρωμένες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του πληθυσμού τοπικά, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας μακρυά από τα πληθυσμιακά κέντρα και αποφεύγοντας έτσι τις απώλειες ενέργειας κατά τη μεταφορά από τον τόπο παραγωγής στην κατανάλωση.
Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής.
Επιδοτούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις.

Με ποιό τρόπο μπορώ να παράγω ηλεκτρισμό από ηλιακή ενέργεια;

Ηλεκτρισμός από ηλιακή ενέργεια (από την ηλιακή ακτινοβολία) μπορεί να παράγεται
1. Πρωτογενώς με τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, δηλαδή με άμεση μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα.
2. Δευτερογενώς με ηλιοθερμικούς σταθμους παραγωγής, δηλαδή με την μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε θερμότητα (οπως γίνεται στους γνωστούς μας ηλιακούς θερμοσίφωνες), η οποία μετά μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα με τρόπο παρόμοιο με τους συμβατικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής.

Ποια τεχνολογία ΑΠΕ είναι καλύτερη;

Δεν υπάρχει καλύτερη τεχνολογία ΑΠΕ. Ανάλογα με τις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά παραγωγής της τεχνολογίας ΑΠΕ και τον διαθέσιμο φυσικό πόρο επιλέγεται η πιο κατάλληλη για την περίπτωση. Για παράδειγμα  σε τόπους που υπάρχει σημαντικό σταθερό αιολικό δυναμικό και σε όλη τη διάρκεια του έτους, χρησιμοποιείται η αιολική ενέργεια. Το προφίλ παραγωγής της αιολικής ενέργειας είναι προβλέψιμο μακροπρόθεσμα και η παραγωγή ενέργειας μπορεί να γίνεται σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα η ηλιακή ενέργεια είναι περισσότερο προβλέψιμη, αλλά παράγει μόνο τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια.

Τί είναι οι υβριδικοί σταθμοί ΑΠΕ;

Είναι δυνατόν σε κάποιες εφαρμογές να χρησιμοποιείται συνδυασμός παραπάνω από μίας τεχνολογίας ΑΠΕ, οπότε έχουμε υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας πχ αιολικό-φωτοβολταϊκό, ή αιολικό υδροηλεκτρικό κτλ.

Δεν βρήκατε απάντηση στο ερώτημά σας;

Συμπληρώστε την φόρμα και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]